helpPotřebujete poradit?
helpPotřebujete poradit? helpKontakt shopping_cartJít k pokladně shopping_cartK pokladně
Zpět na úvodní stránku poradny

Čištění a údržba fragranitových dřezů FRANKE

Fragranitový dřez je vyroben ze zdokonaleného materiálu, polymerové pryskyřice, která obsahuje jemné granitové (křemičitý písek, drcená žula….) částečky. Z tohoto technologicky dokonalého materiálu je vymodelován dřez, který snadno snese zátěž každodenního užívání.

Jak se správně starat o fragranitový dřez?

Základem je časté a pravidelné čištění dřezu, které je vhodnější než méně časté jednorázové "drhnutí". Skvrny objevující se na dřezu, jsou vrstvou vodního kamene nebo podobného minerálu, který se běžně objevuje v oblastech s tvrdou vodou. Na něm se snadno udržují látky, které zanechávají skvrny, jako je např. čaj, káva, červené víno atd., a tím kazí vzhled dřezu. Proto by se měl dřez umýt a vysušit po každém použití.

Pokud usazeniny na dřezu přetrvávají, je nutno použít prostředek na odstranění vodního kamene. Také možno vytvořit roztok z jedné části octa a tří částí vody, nanést na dřez a tím uvolnit nános kamene. Ten se potom snadněji odstraní pomocí houbičky a prostředku na čištění dřezu.

Měkkou houbičkou dřez nepoškrábete

Pro odstranění každodenních stop používání dřezu se používá měkká látka nebo houbička a prostředek na mytí nádobí. Přetrvávající skvrny se odstraní pomocí houbičky, a aktivního čističe, např. Franke Twister nebo Franke Sunshine, TORO, CIF…

Pokud jsou skvrny velmi těžko odstranitelné, třeba naplnit dřez roztokem vytvořeným ze 40 dílů vody a 1 dílu bělidla nebo biologického pracího prostředku a nechat působit přes noc. Poté roztok vypustit a dřez pečlivě vypláchnout. Tento způsob není rozhodně určen pro každodenní údržbu dřezu.

Granitové dřezy jsou extrémně odolné

Granitový dřez je vyroben z extrémně odolného materiálu. Pokud se ale bude manipulovat po jeho povrchu kovovými hrnci a pánvemi atd…, mohou zanechat na dřezu kovové stopy. Ty jsou však pouze na povrchu dřezu a můžou se odstranit krouživými pohyby houbičky a čistícím prostředkem na dřezy.

Vyhýbejte se pádům ostrých předmětů do dřezu, ty mohou poškodit nebo i naštípnout povrch.

CO se dřezem NEDĚLAT

  • nepoužívat kovové čistící houbičky a drátěnky
  • nezanechávat dlouho na povrchu dřezu ocelové a litinové kuchyňské potřeby
  • nezanechávat ve dřezu vlhké čistící houbičky a hadříky přes noc
  • zamezit dlouhodobému styku s bělícími prostředky nebo produkty obsahujícími chlorové látky (odstraňovače nátěrů a prostředky na čištění štětců), s kyselinami, s louhem sodným (čističe odpadu) nebo s čistícími prostředky na trouby a prostředky obsahujícími kysličník uhličitý
  • přes vysokou odolnost (vydrží až 280oC) nedoporučujeme, aby byl dřez používán jako prostor ke chlazení horkých předmětů
  • nepoužívat dřez ke krájení potravin, k mytí borůvek a jiných potravin s vysokým obsahem pigmentu

Jak se zbavit opakujících se rezavých skvrn?

V případě neustálých opakujících se rezavých skvrn, především u novostaveb a rekonstruovaných kuchyní doporučujeme prohlédnout, zda nejsou za sítkem u dřezové vodovodní baterie usazeniny (kousky cihel, zbytky písku, malty….), které způsobují znečištění vody a následného vzniku rezavých skvrn.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.